Onur Öymen, Nihat Ali Özcan ve Ercan Çitlioğlu Yakın Doğu Enstitüsü’nde Konuşacak
Eklenme Tarihi: 25 Mart 2016, 13:00
Son Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2020, 14:53
- Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde Terör, Ulusal ve Bölgesel Güvenlik ve NATO’nun Güvenlik Politikaları konuları tartışılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre Yakın Doğu Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim programları çerçevesinde Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen ve çok önemli isimlerin konuşmacı olarak konuk olduğu, açılısını TBMM eski Başkanı Cemil Çicek’in yaptığı, ilk iki oturumunda uluslararası ilişkiler ve güvenlik çalışmalarının önemli uzman ve uygulayıcıları Prof.Dr. İlter Turan, Doç.Dr. Ahmet K.Han ve Ergün Olgun gibi değerli isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı Güvenlik Akademisi Sertifika Programı’nın bu oturumunun konukları Emekli Büyükelçi, CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, ve Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Stratejik Araştırmalar Merkezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu olacak.

Türk Diplomasisinin en önemli isimlerinden Onur Öymen Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Aademisi’nde “NATO’nun Güvenlik Politikaları ve Stratejik Konsepti” başlıklı bir seminer verecek. Günümüz uluslararası sisteminin en önemli güvenlik kurumlarından olan NATO’nun 21.yüzyılın güvenlik sorunlarına karşı kurumsal ve siyasal bütünleşmesi ve stratejisinin değerlendirileceği seminerde değerli devlet adamı ve diplomat Onur Öymen, bu stratejilerin son dönemde uluslararası ve bölgesel güvenliğe olan etkilerini de irdeleyecek. Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO’nun çalışma, karar yöntemleri, yetki, yaptırım gücü, bağlayıcılığı, caydırıcılığı, ilgi alanları, yenilenen stratejik konsepti, genişleme politikasına değinilecek olan seminerde Onur Öymen uluslararası güvenlik yapısında NATO’nun yeni rolünü bölgesel, uluslararası ve ulusal düzeylerde değerlendirecek.Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü üyesi olan 22. Dönem İstanbul Milletvekilliği, 22 ve 23. Dönem'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği, NATO Dairesi, ikinci katiplik, Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği’nde Başkatiplik, Siyaset Planlama Dairesi Şube Müdürü, Lefkoşa Büyükelçilik Müsteşarlığı, Dışişleri Bakanlığı Özel Müşavirliği, Siyaset Planlama Dairesi Başkanlığı, Kopenhag ve  Bonn Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerini yürütmüş olan Onur Öymen’in biri İngilizce ve Almanca'ya çevrilmiş dört kitabı bulunuyor.

Programın bir diğer önemli konuğu terör, güvenlik  ve istihbarat konusunda Türkiye’de ve dünyadaki önemli uzmanların başında gelen Doç. Dr. Nihat Ali Özcan olacak. Doç. Dr. Özcan Güvenlik Akademisi kapsamında “21. Yüzyılda Güvenlik ve İstihbarat” başlıklı semineri verecek. Günümüzde değişen, dönüşen ve çeşitlenen bilgi kaynakları ve alışılmışın dışındaki tehditler bağlamında istihbarat kavram ve uygulamalarını irdeleyecek olan Doç. Dr. Nihat Ali Özcan yeni parametreler ve anlayışlar ışığında son dönemde gerçekleşen terör olaylarını ve bunların bölgesel ve uluslararası etkilerini de değerlendirecek. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Araştırmacısı olan Nihat Ali Özcan terör ve güvenlik konusunda Türkiye’nin önde gelen uzmanlarından biri olarak kabul ediliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi programının önemli bir başka konuğu terör ve güvenlik uzmanı Ercan Çitlioğlu da program kapsamında “Süreç Analizi ve İstihbarat” konulu semineri verecek.  Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Stratejik Araştırmalar Merkezi Başdanışmanı Ercan Çitlioğlu seminerde istihbari faaliyetlerde geçmiş-gün-gelecek ilişkileri bağlamında süreci değerlendirerek analizi yoluyla ön alıcı önlemler ve uygulamaları değerlendirecek. NATO kuruluşu Terörizmle Mücadele ve Mükemmeliyet Merkezi’nde 9 yıl “Akademik Danışma Kurulu Üyesi” olarak görev yapan, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Silahlı Kuvvetler Akademisi ile Harp Akademilerinde ders vermekte olan Çitlioğlu’nun uluslararası toplantılarda bugüne kadar “ulusal güvenlik stratejileri ve politikaları” ile “terörizm” konularında 100’ü aşkın tebliği bulunuyor. Danışmanlık yaptığı NTV ve CNN Türk Televizyonlarında yayınlanan 11 belgesel film gerçekleştiren ve 1978 yılında Araştırma alanında “Yılın Adamı” ödülünün de sahibi olan Çitlioğlu’nun basılı 17 kitabı bulunuyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, 5 Mart 2016 tarihinde açılışı gerçekleştirilen güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı sertifika programı farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla 21 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek. Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’ne ve diğer kısa dönemli eğitim programlarına kayıt hakkında daha detaylı bilgi www.neu.edu.tr web sayfasından, [email protected] e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından (yakindoguenstitusu), 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan alınabilir.