YDÜ, İrfan Günsel Araştırma Merkezi Uluslararası “Tarihte Kıbrıs” Sempozyumu’na Katıldı
Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2016, 13:11
Son Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2020, 13:17

- “Mekteplere Mahsus Küçük Kıbrıs Coğrafyası ve Küçük Kıbrıs Tarihi” adlı çalışmaların sonucunda Kıbrıs’ta yeni harflerle yazılan ilk ders kitaplarından biri olduğu vurgulandı

Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi araştırmacılarından Uz. Hüseyin Tufaz ve Uz. Mete Özsezer’in ortak hazırladıkları bildiriyle "Tarihte Kıbrıs Sempozyumu"’na katıldılar.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada,İrfan Günsel Araştırma Merkezi, Akdeniz Karpaz Üniversitesin’de gerekleştirilen, "Tarihte Kıbrıs” Sempozyumu’nda başarıyla temsil edildi.

Sempozyumda, Uz. Hüseyin Tufan ve Uz. Mete Özsezer’in ortak hazırladıkları “Kıbrıs Eğitim Tarihinde Önemli Bir Müfettiş: İbrahim Hakkı Bey” isimli bildiri sunuldu.

Sunulan bildiride, İbrahim Hakkı Bey’in İngiliz sömürge Yönetiminde uzun seneler Maarif dairesinde görev yaptığına, aynı zamanda kendisinin bu görev süresi içerisinde Türkiye’de gerçekleştirilen Harf devriminin Kıbrıs’ta uygulanmasında etkin rol oynadığı vurgulandı.Ayrıca İbrahim Hakkı Bey ile M. Mithad Bey’in “Mekteplere Mahsus Küçük Kıbrıs Coğrafyası ve Küçük Kıbrıs Tarihi” adlı çalışmalarının Kıbrıs’ta yeni harflerle yazılan ilk ders kitaplarından biri olduğunun altı çizildi.. Bunun yanı sıra İbrahim Hakkı Bey’in Kıbrıslı Türkler arasında ilk coğrafya çalışmaları yapan kişilerden biri olduğunu da bildiride belirtildi.

Araştırmacılar, bildiri hazırlık sürecine katkılarından dolayı YDÜ Tarih Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, YDÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Güneyli, YDÜ Büyük Kütüphane Müdür Yardımcısı İsmet Aksular ve kütüphane çalışanlarına teşekkür etti.