Yakın Doğu Üniversitesi Obezite Projesi’ne TÜBİTAK Onayı
Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2015, 08:45
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 08:53

- Yakın Doğu Üniversitesi Dünya Bilimine Katkı Koymayı Sürdürüyor...

Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (YDÜ-DESAM) Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın yürütücülüğünü yaptığı ve araştırma ekibinde Prof. Dr. Seda Vatansever, Prof. Dr. Hasan Aydede, Bio. Sevtap Gökalp, Prof. Dr. Sinem Akçalı, Lab. Tek. Mehtap Koçan ve Uzm. Dr. Arzu Didem Yalçın’ın yer aldığı, mikroplara bağlı obezitede yeni ufuklar açacak olan “Adenovirüs 36 ile İndüklenen İnsan Kökenli Adiposit Kök Hücrelerde Adipojenik ve İmmünojenik Parametrelerin Değerlendirilmesi” isimli proje TÜBİTAK’tan onay aldı.

Konuyla ilgili Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne açıklama yapan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ “Geçmiş yıllarda yaptığımız birçok araştırma ile Adenovirüs 36 adı verilen virüsün obeziteyle ilişkisini ortaya koymuş, deney hayvanlarında yaptığımız aşı çalışması ile obezitenin önlenebileceğini göstermiş, aşının ancak virüsle temas etmemiş kişilere uygulandığı zaman etkili olabileceğini bildirmiş ve virüsle enfekte kişiler için tedavi seçenekleri üzerinde durulması gerektiğini belirtmiştik. Bu noktadan sonra araştırmalarımızı Adenovirüs 36’nın obezite oluşturma mekanizmaları üzerinde yoğunlaştırdık. İnsan yağ dokusundan elde etiğimiz kök hücreleri Adenovirüs 36 ile enfekte ederek hücrelerin virüse karşı verdiği yanıtı inceledik. Virüsün uyarımı sonrasında bu hücrelerden obezite oluşum mekanizmasında etkili ve belki de obezite tedavisinde önemli olabilecek bazı maddelerin fazla miktarda salgılandığını gözlemledik. Bulgularımızı Antalya’da yapılan 3. KLİMUD Kongresi’nde birçok bilim insanıyla paylaştık. Araştırmamız meslektaşlarımız tarafından yenilikçi ve heyecan verici olarak karşılandı. Kongre dönüşünde ise araştırmamızın farklı bir versiyonunun TÜBİTAK tarafından onaylandığı ve projenin destekleneceği haberini aldım. Habere sevindim ancak şaşırmadım. Çünkü Yakın Doğu Üniversitesi’nin bilimsel araştırmaların yaygınlaştırılması noktasındaki yaklaşımını; laboratuvar altyapısı, donanım, genç araştırmacı ve araştırma fonu gibi konulara verdiği önemi ve desteği biliyordum. Bu sonucu, yapılan yatırımların bir dönüşü olarak görmekteyim ve artarak devam edeceğine inanıyorum“ dedi.