Yakın Doğu Üniversitesi Ebelik Bölümü 3. Uluslararası – 4.Ulusal Ebelik Kongresi’nde Temsil Edildi
Eklenme Tarihi: 09 Ekim 2017, 11:59
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 11:55

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Filiz Yarıcı Atış ve Araş. Gör. Uzm. Betül Mammadov Ankara’da düzenlenen 3. Uluslararası, 4.Ulusal Ebelik kongresine katıldılar.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Prof. Dr. Gülşen Takak Vural ve Araş. Gör. Betül Mammadov’ un yaptıkları Kadınların Gebelik Öncesi ve Gebelik Süresince Şiddete Maruz Kalma Durumları ve Etkileyen Faktörler” adlı çalışmalarının, Araş. Gör. Betül Mammadov tarafından sözlü olarak sunulduğu belirtildi.

Kadına Yönelik Şiddet, Önemli Bir Toplum Sağlığı Sorunu Ve İnsan Hakları İhlalidir
Sunumda kadına yönelik şiddetin, önemli bir toplum sağlığı sorunu ve insan hakları ihlali olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan raporda, kadınların dünya çapında %15-71'inin şiddete maruz kaldığı vurgulandı. Şiddetin her ne kadar fiziksel şiddeti akıllara getirse de; ekonomik (kadının kazancına el koyma, çalışmasına izin vermeme vb.), cinsel (cinsel ilişkiye zorlama, tecavüz etme vb.), duygusal (tehdit etme, zorlama vb.) ve sözel (küçümseme, küçük düşürme, vb.) saldırıların tümünü içermekte olduğu ve kadınların gebelik dönemi gibi hassas bir süreçte bile şiddetin her türüne maruz kaldıklarını ifade etti.

Gebelikte Şiddet Anne İle Birlikte Bebeği de Olumsuz Etkiliyor
Gebelikte yaşanan şiddetin ise sadece annenin değil, bebeğin de sağlığını olumsuz olarak etkilediğini belirten Araş. Gör. Betül Mammadov yaptıkları çalışmada; çocuk sayısı fazla olan, kadın ve eşinin eğitim düzeylerinin düşük olduğu, görücü usulü evliliklerde ve planlanmamış gebeliklerde şiddetin daha çok yaşandığını ifade etti.

KKTC’de Gebelik Öncesi Şiddet %75,3 , Gebelik Sırasında %68
KKTC’de gebelik döneminde yaşanan genel şiddetin görülme sıklığının; gebelik öncesi % 75.3 iken, gebelik sırasında % 68'e düştüğünü ifade etti. Gebelerin maruz kaldığı şiddetin en yaygın sözel ve ekonomik şiddet olduğunu ve gebeliğin şiddeti azaltan bir faktör olmasına rağmen şiddeti ortadan kaldırmadığını vurguladı.