Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Karaokçu YDÜ Tıp Fakültesi’nde Konferans Verdi
Eklenme Tarihi: 23 Aralık 2015, 12:26
Son Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 14:59

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, YDÜ Tıp Fakültesi’nde Fakültenin “Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri” programında konferans verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Konferansa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan, akademisyenler ve YDÜ Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu “Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Sorunu Toplumsal Önyargılarımız ve Düşman Portreleri” başlıklı konferansının başında Komisyonun yaptığı çalışmalar ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Yaptıkları araştırmalarda sigara ve alkol deneme oranının çok yüksek olduğunun görüldüğünü ifade eden Karaokçu, gayrı yasal maddelere geçişte ciddi bir etken olması nedeniyle konferansının ilk bölümünde sigara ve alkol konusuna değindi.

Çocukları ve gençleri özendirecek şekilde hazırlanan reklamların sigara ve alkol kullanımı konusunda ciddi bir etken olduğunu ifade eden Karaokçu, bunlarla ilgili çeşitli örnekler ortaya koydu.

Pasif içicilik konusuna da değinen Karaokçu, “Her yıl 3000 sigara içmeyen kişi pasif içicilikten akciğer kanserine yakalanarak ölmektedir. İkincil sigara dumanı tüm diğer havayı kirleten maddelerden, 30 kat daha fazla akciğer kanserine sebep olmaktadır. Her yıl 35.000 kişi pasif içicilikten dolayı kalp krizi geçirmektedir. Her yıl 300.000 çocuk pasif içicilikten dolayı zatüre ve bronşite yakalanmaktadır. Bu nedenle çocukların ve gençlerin yanında kesinlikle sigara içilmemelidir” dedi.

Son dönemlerde yaygınlaşan nargile kafe konusuna da değinen Karaokçu, yaptıkları denetimlerde nargile kafelerde karşlılaştıkları olumsuz manzaralar hakkında bilgi verdi.

“Nargile içince 15-52 sigaradan alınan miktarda karbonmonoksit, 101 sigaradan alınan miktarda da katran ciğerlere teneffüs edilmektedir. Nargile, kapalı ortamlardaki hava kirliliğinin de en önemli kaynağıdır” diyen Karaokçu, sağlıklı bir yaşam için bu tür ortamlardan uzak durulmasını tavsiye etti.

Yasal bağımlılık yapan alkolün de bilinçsizce kullanıldığı zaman, gayrı yasal bağımlılık yapan maddeler kadar tehlikeli olduğuna dikkati çeken Karaokçu, Avrupa Birliği’nin Alkolle İlgili Paris Şartı çerçevesinde yürüttükleri yasal çalışmalar ve denetimler hakkında da bilgiler verdi.

Gayrı yasal bağımlılık yapan maddeler konusunda yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri veriler hakkında katılımcıları bilgilendiren Karaokçu, “Deneme yaşının ilkokullara kadar düşmesi yıllardır bu konuda araştırma yapan ve mücadele veren biri olarak benim için sürpriz değildi. Ancak toplumumuzun da bununla yüzleşmesi gerekirdi. Biz bunları paylaştık ve Milli Eğitim Baklanlığı ile işbirliği halinde okul öncesinde lise sona kadar madde bağımlılığı ile ilgili eğitimin müfredeta girmesi konusunda ciddi bir çalışma içerisine girdik. Önümüzdeki ders yılından itibaren bu konudaki ciddi boşluğu doldurmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Gençler için risk oluşturduğunu düşündüğü ortamlar hakkında da görsel ve sözel olarak bilgiler veren Karaokçu, gençlerin arkadaş seçimi ve eğlence anlayışına çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

YDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan da konferans sonrası yaptığı konuşmada, gerçekleştirdiği gençliğimiz ve geleceğimiz için çok önemli olan bu konferans nedeni ile Hasan Karaokçu’ya teşekkür etti.

Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin değil, dünyanın sorunu olan uyuşturucu tehlikesine karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini kaydeden Mocan, YDÜ Tıp Fakültesi olarak her türlü işbirliğine ve proje geliştirmeye açık olduklarını söyledi.

YDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan, konuşmasının sonunda Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu’ya teşekkür belgesi takdim etti.