GIMUN Öğrencileri, Yakın Doğu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Araştırma Ziyareti Gerçekleştirdi
Eklenme Tarihi: 05 Temmuz 2017, 11:13
Son Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2020, 14:41

Birleşmiş Milletler Örgütü’nün altı ana kurumundan biri olan ECOSOC (Ekonomik ve Sosyal Konsey) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Cenevre Model Birleşmiş Milletler (GIMUN – Geneva International Model United Nations) öğrenci grubu, Yakın Doğu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne ‘Kıbrıs’ta Bir Barışa Doğru mu?’ başlığı altında araştırma bir ziyareti gerçekleştirdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Kıbrıs sorunun mercek altına alındığı ziyaret kapsamında, İsviçre, Vietnam, Guatemala, Fransa ve Polonya gibi dünyanın farklı coğrafyalarından gelen öğrencilerin yer aldığı çok uluslu öğrenci grubu, Kıbrıs sorununa ilişkin öğretim üyelerinin düzenlediği bilgilendirme toplantısına katıldılar.

Yakın Doğu Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Direnç KANOL ve Uluslararası İlişkiler öğretim üyesi Dr. Zehra AZİZBEYLİ’nin birer sunum gerçekleştirdiği toplantıda öğretim üyeleri Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ, Doç. Dr. Sait AKŞİT, Doç. Dr. Hüseyin IŞIKSAL, Öğr. Gör. İmren GÜRBAŞ ile Öğr. Gör. Dizem Ertaç VAROĞLU yer aldı.

Kıbrıs Sorunun yerel ve uluslararası dinamikleri analiz edildi…
Toplantıda öğrencilere, Kıbrıs sorununun tarihsel bir bakış açısı ile İngiliz yönetiminden günümüze kökenleri aktarılarak, Kıbrıs sorununun hem yerel hem de uluslararası dinamikleri öğrencilerin aktif katılımı ve sorularıyla analiz edildi. Özellikle, Arap-İsrail meselesinden sonra Birleşmiş Miletler(BM)’in gündeminde yer alan en eski sorunlardan biri olarak kabul edilen Kıbrıs sorununda, BM’nin ve Avrupa Birliği (AB)’nin aldığı rol ve etkiler tartışıldı.

Araştırma ziyareti, öğrenciler ve öğretim üyelerinin adada süregelen Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözümün olasılığı ve müzakere sürecine ilişkin beklentilerinin tartışıldığı seminerle sona erdi.

Doç. Dr. KÖPRÜLÜ: “Birçok aktör barındıran sorunlara çözüm üretme kabiliyeti gelişiyor…”
Öğrenciler ile birlikte toplantıya katılan Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ, dünyanın farklı ülkelerinden Yakın Doğu Üniversitesi’ne gelen öğrencilere, Kıbrıs sorununa yerinden ve detaylı bakabilmelerine rehberlik etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kıbrıs sorunu ile ilgili gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının, öğrencilerin teorik bilgilerini tatbik edebilmelerini pekiştirdiğini dile getiren Doç. Dr. KÖPRÜLÜ, öğrenciler ile güncel konu odaklı tartışmalar ve toplantılar düzenlemenin onlara farklı bakış açıları kazandırdığını anlattı.

Uzun ve köklü bir sorun olan Kıbrıs sorunun tarihçesi ve sürdürülen müzakereler ile ilgili öğrencilere bilgiler verdiklerini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ, “Öğrenciler bu toplantılarda edindikleri farklı bakış açılarıyla, Kıbrıs sorunu gibi birçok yerel, bölgesel ve küresel aktör barındıran sorunlarda çözüm üretme kabiliyetlerini geliştirebilmektedir” dedi.