Avrupa Birliği Uzmanları Can Baydarol ve Sait Akşit Yakın Doğu Üniversitesi Güvenlik Akademisinde Konuşacaklar
Eklenme Tarihi: 09 Kasım 2017, 14:42
Son Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2022, 11:42

Avrupa merkezli güvenlik politikalarının sürdürülebilirliği ve KKTC’ye olası etkileri Yakın Doğu Üniversitesi Güvenlik Akademisi’nde masaya yatırılacak

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Güvenlik Akademisi’nde Dr. Can Baydarol ve Doç. Dr. Sait Akşit güncel gelişmeler ışığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güvenliğini Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri çerçevesinde irdeleyecekler.

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi sertifika programı kapsamında Avrupa Birliği Uzmanı Dr. Can Baydarol ve YDÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Akşit program katılımcılarıyla buluşacak. YDÜ Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş ve Enstitü Başdanışmanı Ercan Çitlioğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Güvenlik Akademisi” sertifika programı kapsamında Dr. Can Baydarol “Türkiye-AB’nin Almanya-Fransa Odaklı Güvenlik İlişkilerinin KKTC’ye Olası Etkileri” ve Doç.Dr. Sait Akşit ise “AB Dış İlişkilerinin Balkanlar Odaklı Ekonomi Politiği” başlıklı seminerleri verecekler. Oturumlar Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi B-101 No’lu seminer salonunda saat 10:00-13:00 saatleri arasında yer alacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, YDÜ Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen, güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı sertifika programı farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla Güvenlik Akademisi sertifika programı her Cumartesi günü 25 Kasım 2017 tarihine kadar devam edecek.

Koldaş: Avrupa Merkezli Güvenlik Anlayışı ve Politikaları Çok Boyutlu olarak Değerlendirilecek
Güvenlik Akademisi sertifika programını yürüten Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü’nün Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş Avrupa’nın dünyadaki güvenlik politikalarının merkezinden çevresine doğru kaydığı bir dönemden geçildiğini kaydederek bu sürecin arkasındaki nedenlerin sistematik bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Son dönemde özellikle Avrupa Birliği’nin dünya güvenlik mimarisinin etkin mimarlarından biri olma konusunda sorunlar yaşadığının altını çizen Doç. Dr. Koldaş “Yakın dönemde Avrupa Birliği üye ülkelerini yakından ilgilendiren güvenlik konularında bile etkin güvenlik politikalarını oluşturmakta ve hayata geçirmekte güçlük yaşıyor. İngiltere’nin Brexit sonrası Avrupa güvenlik mimarisinde nasıl bir rol oynayacağı ve NATO’nun güvenlik öncelikleri ile Avrupa Birliği’nin güvenlik öncelikleri arasındaki uyumun nasıl sürdürülebilir kılınacağı yanıt bekleyen konular olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa Birliği üyeleri arasında Avrupa merkezli bir güvenlik anlayışının oluşturulması ve hayata geçirilmesi hususunda görüş ve yetkinlik farklılıkları söz konusu. Ortak bir dış politikayı tasarımlamaktan ve savunma örgütlenmesini pekiştirmekten uzak bir Avrupa’nın komşuluk ilişkisinde bulunduğu bölgelerin ve dünyanın güvenlik mimarisine ne gibi bir fayda sağlayabileceği ya da sağlayacağı faydanın ne kadar sürdürülebilir olacağı da ayrı bir tartışma konusu. Bu bağlamda Güvenlik Akademimiz kapsamında Avrupa çalışmaları alanında uzman iki isim Avrupa Birliği’nin genel güvenlik yapısı irdeleyerek bu yapılanmanın ve güvenlik politikalarının Balkanların geneline ve KKTC’ye olası etkilerini katılımcılarımızla birlikte tartışacaklar. Bu tartışmanın Avrupa Birliği’nin güvenlik yaklaşımlarının son dönemini anlamak ve Avrupa merkezli güvenlik politikalarının sürdürülebilirliğini değerlendirmek açısından son derece faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

“Güvenlik Akademisi” ve diğer YDE kısa dönemli eğitim programlarına kayıt için detaylı bilgiye  www.neu.edu.tryde.neu.edu.tr web sayfalarından, [email protected]  e-posta adresinden, YDE facebook sayfasından (facebook:yakindoguenstitusu), 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlarından ulaşılabilir.