Suç Önleme Stratejileri Belirlenirken ve Uygulanırken Vatandaşın Katılımı da Sağlanmalı
Eklenme Tarihi: 24 Aralık 2016, 12:25
Son Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 16:51

Saffet Arıkan BEDÜK Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde Konuştu

Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi Sertifika Programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Eski Genel Müdürü, Ankara Eski Valisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 21. Dönem Milletvekili Saffet Arıkan BEDÜK “Suç Önleme Stratejileri ve Güvenlik” başlıklı bir seminer verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre güvenlik kavramının ve uygulamalarının tüm boyutlarıyla irdelendiği Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü “Güvenlik Akademisi Sertifika Programı”nda alanlarında uzman akademisyenler, karar alıcılar, politika yapıcılar ve diplomatların katıldığı bildirildi. Program her Cumartesi Saat 10:00’da Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salon-4’de gerçekleştiriliyor.

BEDÜK: “Demokratik Sistem İçerisinde Güvenlik, İnsan Hakları ve Devlet Dengesi İyi Sağlanmalı.”

Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi kapsamında verdiği seminer çerçevesinde suç önleme stratejileri ve güvenlik konularını irdeleyen Saffet Arıkan BEDÜK, “İnsanın huzuru güveni ve refahını temin etmekle görevli olan devlet bunu en iyi sistem olarak gördüğü demokratik sistemde aramış. Bu sistem içerisinde güvenlik, insan hakları ve devlet paralel gidiyor, dolayısıyla o dengeyi sağlamak mecburiyetinde olduğumuzu hissettik, çünkü dengeyi sağlamadığınız zaman demokrasi ile güvenlik birbiriyle çatışıyor. Halbuki o dengeyi birlikte götürdüğümüzde hem başarılı olma şansımız artıyor hem de devletin, bilhassa insanların huzur ve refahı için çalışma hususundaki gayretlerini de temin ediyor. Devletin bu görevlerini yerine getiren güvenlik kuvvetleridir. Güvenlik kuvvetlerinin görev ve sorumlulukları da demokratik bir düzen içinde devlet tarafından belirlenir ve denetlenir. Demokrasinin içinde bulunan insan hak ve özgürlükleriyle güçlendirilmiş, hukukun üstünlüğüne dayalı bir demokrasi ve kuvvetler ayrılığının ortaya çıkardığı bir demokrasi insanın bütün istek, ihtiyaç, hedef ve güvenliğini gerçekleştirmenin en önemli aracıdır” dedi.

BEDÜK: “Suç Önleme Stratejileri Belirlenirken Vatandaşın Katılımı Da Göz Önünde Bulundurulmalı ve Katılımı Sağlayıcı Stratejiler Geliştirilmelidir”

Toplumun güvenliğinin sağlanması sürecinde suç önlemenin sadece polisiye tedbirlerle başarılacak bir konu olmadığına dikkat çeken Saffet Arıkan BEDÜK “Devletin tüm kurumlarının katılımı ve koordineli çalışmasıyla mümkündür. Hatta günümüzde bu bile yeterli olmayıp suç önleme stratejileri belirlenirken vatandaşın katılımı da göz önünde bulundurulmalı ve katılımı sağlayıcı stratejiler geliştirilmelidir. Bir kısım sivil idarelere bakıyorsunuz, milletle doğrudan doğruya diyalog içerisinde, onları da yetiştirmemiz lazım. Bunun içinde güvenlik kuvvetleri kendisini kamuoyuna, yani halka, kendini en iyi şekilde anlatabilmesi gerektiği gibi aynı zamanda onların güvenini kazanmak ve gerek istihbarat, gerekse müşterek mücadeleler konusunda onların da desteğini almak mecburiyetindeyiz” dedi.

BEDÜK: “Terör Örgütleriyle Eşzamanlı Mücadelenin Başarısı İçin Devletin Kararlı Duruşu Ve Uygulamaları Çok Önemlidir”

Konuşmasına Türkiye’nin terör örgütleri ile olan eşzamanlı mücadelesine değinerek devam eden Bedük “Türkiye gerek içeride gerekse bölgede özellikle ASALA, DHKP-C, PKK, Hizbullah, el Kaide ile amansız bir şekilde mücadele etti. Hudutlarımızda yer alan istikrarsız ülkelerde ortaya çıkan hükûmet dışı aktörler ve çatışma ortamı ülkemizi etkisi altına aldı. Dünyanın pek çok yerinde gerçekleşen terör saldırıları göstermiştir ki terörün dini, milliyeti, ideolojisi yoktur. Bu sebeple ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturan DAEŞ, el-Nusra, PKK, YPG, DHKP-C, Fethullahçı terör örgütleriyle eşzamanlı mücadele edilmektedir ve devletimizin kararlı mücadelesi şu anda başta güneydoğu olmak üzere tüm ülkeye hakimdir.” dedi.

Programın soru cevap bölümünden sonra Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut KOLDAŞ, Saffet Arıkan BEDÜK’e teşekkür belgesi takdim etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre “Güvenlik Akademisi”‘ne ve diğer Yakın Doğu Enstitüsü kısa dönemli eğitim programlarına kayıt için daha detaylı bilgiye www.neu.edu.tr web sayfasından, [email protected] e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü Facebook sayfasından, 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan ulaşılabilir.