Doç. Dr. Mahmut Çerkez ERGÖREN

Dr. Ergören, 2005 yılında Haliç Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun oldu. 2013 yılında, Leicester Üniversitesi, Genetik Bölümü’nden adli ve tıp bilimlerinde bir çığır açan DNA parmak izi yöntemini keşfeden Profesör Sir Alec Jeffreys’in danışmanlığında tıbbi genetik alanında doktora derecesini (Doktora) aldı. 2013 yılından itibaren Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tam zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ergören, 2014-2017 yılları arasında Avrupa Embriyoloji ve İnsan Üreme Topluluğu, Kıbrıs Ulusal Temsilcisi seçildi. 2016 yılından itibaren Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (DESAM), Moleküler Tıp Laboratuarının sorumlu yöneticisidir. Ayrıca Dr. Ergören, Tıp Fakültesi III. Dönem yardımcı koordinatörü ve Sürekli Tıp Eğitimi yardımcı koordinatörüdür. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler tıp lisans üstü ve doktora eğitim ve araştırma programları koordinatörüdür. 2017 yılında Dr. Ergören, Avrupa Biyoteknoloji Kongresi, Prof. Mariapia Viola-Magni’nin en iyi sözlü sunum ödülüne layık görüldü. Saygın hakemli bilimsel dergilerde önemli makaleleri yayınlanmıştır.

Araştırma alanları, DNA çeşitliliği üreten ve böylece hastalığa katkıda bulunan ve evrimi yönlendiren temel süreçleri anlamayı içermektedir. Bir araştırmacı olarak, insan genetik çeşitliliğinin fenotipik sonuçlarını, özellikle de bu varyasyonların genetik ve nadir hastalıklara duyarlılıkla ilişkisini inceliyor. Özellikle kişiselleştirilmiş tıpta ve hastaların tedavisinde kullanabilmek için genom düzenleme gibi teknikler geliştirilmesi araştırma alanlarını oluşturmaktadır.