Prof. Dr. Ghadir Golkarian (Kadir GÜLDİKEN)

Prof. Dr. Ghadir Golkarian, 1964 doğumlu Iran uyruklu, yüksek eğitimin hem yurt içinde ve hem yuyrtdışında bitmiş olup Türk Dili ve Edebiyatı, Klasik Metinler üzere 1990’da ve ayrıca Fars Edebiyatı, “Bâstâ-i neveştar” (Ancient Writing) dalında doktorasını sırasıyla Ankara ve İran Azad İslami Üniversitelerinden 1997 yılında mezun oldu. Tebriz Azad İslami Üniversitesi, Terbiyet Muallim (Öğretmenlik Yüksek Okulu), Azerbaycan Khazar Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Moheg Türkoloji ve Türkçe Eğitim Enstitüsü gibi yüksek eğitim hizmetleri sunan kuruluşlarda öğretim üyesi olarak görev yaptı.

2007 yılında PPL (Private Pilot Level) dalında gerekli sınavları başarıyla geçerek pilotluk ehiliyetini almış oldu.
Öğretim alanında görevine devam eden Prof. Dr. Ghadir Golkarian, ayrıca Politika bilimleri, Uluslararası İlişkiler üzere de 2016’da eğitimini bitirdi.

Uluslararası Altın Kitap Ödülü (1994), Uluslararsı TÜRKSAV Ödülü (2001), Türkiye Egeli Yazarlar Birliği Ödülü (2005), Kültürel Oscar Ödülü (2007), Azarbaycan Yazarlar Birliği Ödülü (2016), Şehriyar Edebi Hizmet ödülü (2017) başarılarının örenkleridir. Ayrıca, 2008 yılında Nobel Edebiyat Ödülü aday seçilmiştir.

Prof. Dr. Ghadir Golkarian’ın yayınları ve makaleleri tanınmış uluslararsı indeksli ve hakemli dergilerde bulunmaktadır.

Türkçe- İngilizce- Farsça Sözlük, Azerbaycan Türkçesi- Farsça Genel Sözlük, Farsça- İngilizce Sözlük, Türkçe- Farsça iki yönlü Sözlük eserleri İran, Azerbaycan ve Türkiye’de basılmış ve yayınlanmıştır. Bu bağlamda birçok diğer edebi eserlerde yazzılmıştır. Edebiyatta Edebi Akımlar (2 cilt), Nebati Divanı çevirisi, Farsça- Türkçe edebiyatlarının 16-17 yüzyılda etkileşim ve gelişimi gibi eserler en başta gelmektedir.

Terror and Terrism, Iran Nuclear Crises, Middle East is blind node gibi politika alanındaki eserleri de dikkate alınmaktadır.