YDÜ Veterinerlik Fakültesi “Balı Koru Sev” Projesine Katıldı
Eklenme Tarihi: 20 Ağustos 2016, 22:28
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 08:14
Yakın Doğu Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi “Balı Koru Sev” Projesine Katıldı

Yakın Doğu Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi akademisyenleri Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği tarafından yürütülen "Balı Koru Sev" projesi çerçevesinde düzenlenen " Bölgesel Arıcılık Eğitimleri" programına katılarak arıcılara eğitim verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, eğitimlere Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek ARSOY’un katılarak arıcılara "Arıcılık Sektörü, Biyoçeşitlilik ve Islah Yaklaşımları" konulu eğitim verdiği belirtildi.

Arılarda büyük sorun olan Varroa hastalığı konusunda arıcılar bilgilendirildi

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek ARSOY, “Biyoçeşitlilik ve Islah Yaklaşımları" konulu eğitimde, arının Kıbrıs biyoçeşitliliğindeki tarihi, Kıbrısa özel olan Kıbrıs arı ırkının özellikleri, arılarda çok büyük bir sorun olan “Varroa” hastalığına karşı bu arı ırkının direncini anlatarak, Kıbrıs arı ırkının ve Kıbrıs'a özel diğer hayvan ırklarının genetik kaynakların korunması kapsamında ıslah çalışmalarının yapılması konularında arıcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Dilek ARSOY eğitimde, ayrıca Kıbrıs adasında bulunan Kıbrıs arısı, Kıbrıs İneği, Dağ keçileri, Damscus ırkının korunması ve geliştirilmesi ile özellikle hastalıklara olan genetik dirençlerinin ıslah çalışmalarında kullanılması gerektiğini önemle vurguladı. Yabani olduğu gerkeçesi ile yetiştirilmekten kaçınılan Kıbrıs arısının adanın kuzeyinde yok olmakta olduğunu belirten Doç. Dr. ARSOY, “yapmaya çalıştığımız bilimsel araştırma için dahi arı bulamadık ve bu Kıbrıs arıcılığı için büyük bir sorun oluşturuyor” dedi. Eğitimde aynı zamanda dışarıdan getirilen arıların bölge iklim ve çevre koşullarına olan duyarlılığı nedeniyle yaşamış olduğu hastalık problemlerinin köklü çözümünün yerli ırkların melezlemede kullanılması ve ıslahı olduğu ifade edildi.

Eğitimde 260 Arıcı Arcılıkla İlgili Her Konuda Bilgilendirildi

Yerli ve yabancı eğitimciler tarafından beş böglede yürütülen eğitimlerde arıcılara, yerli arı ırklarının korunması, balın işlenmesi ve saklanması, Avrupa Komisyonu bal analizi sonuçları, arıcılık kayıt sistemi uygulaması, bal odaları standartları ve hijyen kuralları, modern arıcılık teknikleri ve arı hastalıkları konularında bilgiler verildi.

Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu çerçevesinde yürütülen ve bir tam gün süren eğitimlere Lefkoşa, Güzelyurt, Girne, Mağusa ve İskele’den olmak üzere toplam 260 arıcı katıldı.