Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi “İlk Yardımı Öğrenelim” Semineri Düzenledi
Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2016, 11:17
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 16:34
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi “İlk Yardımı Öğrenelim” Semineri Düzenledi

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tarafından Düzenlenen, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nerin Nadir Bahçeciler ÖNDER, Yenidoğan Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ceyhun DALKAN ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Hakan TEKGÜÇ’ün Sunumlarıyla, KindyROO Uluslararası Erken Çocukluk Dönemi Gelişim Akademisi Veli ve Öğretmenlerine Yönelik Gerçekleştirilen, Çocuklarda İlk Yardım Semineri Büyük İlgi Gördü

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, KindyROO velileri ve öğretmenlerinin davetli olduğu, “İLK YARDIMI ÖĞRENELİM” konulu seminerde, çocukları olası tehlikelerden korumanın yolları, alınabilecek önlemler ve Acil Servis’e başvurulması gereken durumlar hakkında bilgiler paylaşıldığı belirtildi.

Çocuklarda yaralanmalar ve bunlardan korunmanın yollarına değinilen seminerde, dünyada her yıl yaralanmalar ve şiddet nedeniyle 950,000 çocuğun öldüğü ve bunların %90’ının kasıtsız yaralanmalar sebebiyle hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

Çocuklarda yaralanmaları minimum düzeyde tutmanın yolları arasında, aile gözetimi, çevrenin etkisi ve çevre düzenlemesinin önemi vurgulandı. Yangın, boğulma, havale geçirme, trafik kazaları, düşmeler, ev kazaları, zehirlenmeler ve köpek saldırıları gibi faktörlerin çocuklar için büyük risk teşkil ettiği belirtilirken, bunlardan kaçınmanın yollarının; aile bilinci, alkollü araç kullanılmasının önlenmesi, emniyet kemeri, çocuk koltuğu, hızın azaltılması, korunaklı oyun alanları ve okul yolları, iki tekerlekliler için ayrı yollar ve ehliyet sonrası eğitimlerden geçtiği vurgulandı. Özellikle trafikte emniyet kemeri kullanımının ve çocuk koltuğunun öneminin vurgulandığı seminerde, trafik kazaları sebebiyle yaralanmalara maruz kalan çocukların en çok hasar gördüğü yerlerinin kafa, kol ve bacaklar olduğunun altı çizildi.

Aile Gözetimi Çok Önemli

Olası yaralanmaları ciddi boyuta taşınmadan önlemenin ve zaman kaybedilmemesi gerektiğinin altı çizilirken, ilk yardımda yapılması gereken en önemli işin, paniğe kapılmadan ve dengeli hareket ederek, hastanın bilincinin ve solunum durumunun kontrol altında tutulması ve hastanın aciliyet durumunun doğru müdahale açısından iyi değerlendirilmesi gerektiği anlatıldı.

Bu Gibi Durumlarda Hemen Bir Sağlık Kurumuna Başvurun!

Boğulma, zehirlenme, havale geçirme ve kesiler sonucunda oluşan yaralanmalara karşı yapılması gereken müdahalelerin de anlatıldığı seminerde, olası bir zehirlenme durumunda çocukların asla kusturulmaması gerektiği, derhal çocuk doktoruna veya bir sağlık kuruluşuna ulaşmanın önem taşıdığı paylaşıldı. Havale durumunda ise, çocuğun kusma sırasında aspire etmesini önlemek için ayakları yukarıda kalacak şekilde yatırılması veya yarı oturur pozisyonda tutulması ve havale 2-3 dakikadan uzun sürerse derhal 153’ün aranması gerektiği vurgulandı.

Çocukların Yaralanmaması Neredeyse İmkansız!

Çocukların yaralanmamasının neredeyse imkansız olduğunun da belirtildiği seminerde, aktif kanama durumunda kesi üzerine temiz bir bezle 5-10 dakika bası yaparak kanamanın durdurulması, kanama durduktan sonra temiz su ve sabunla yıkanması, içinde tahta parçası varsa enfeksiyon riskine karşı bunun çıkartılması ve yaranın üzerine anti-bakteriyel ilaçlar sürülerek kapatılması önerildi.

Risk altındaki durumlarda, havayolu açılmasının, nefes kontrolü yapılmasının ve kompresyonun ilk yardım uygulamak açısından hayati önem taşıdığının da altının çizildiği seminer, ailelerin yaşadıkları tecrübeler ve merak ettikleri konular hakkında sordukları sorular ve cevaplar bölümünün ardından sona erdi.

Haberin Videosu